donderdag 19 april 2018

Three-channel-model na voorstellen prototype en PEO-model



Three-channel-model
Uit de conversaties tussen Kjell en de ergotherapeute konden we afleiden dat Kjell wel enthousiast was over ons hulpmiddel, maar dat hij wel nog met schrik zit. Hij is bang dat hij door zijn ongecontroleerde bewegingen het hulpmiddel een duw zou geven, waardoor het potje op de grond kan vallen. Onze uitdaging is dus om het hulpmiddel zo te maken, dat het potje er zeker niet kan uitvallen.

We zouden Kjell dus nog niet helemaal bij flow situeren, maar eerder ergens tussen ‘anxiety’ en ‘flow’.
Afbeeldingsresultaat voor PEO-model

PEO-model

Activiteit: Kjell moet zoals iedereen ook eten.
Persoon: Kjell is een jongen van 22 jaar met dyskinetische quadriparese.
Zowel Kjell als de ergotherapeute waren heel enthousiast bij het zien van onze prototypes. Toen we de prototypes hadden uitgetest, had Kjell wel wat schrik gekregen om  tegen het hulpmiddel te stoten en zo het potje op de grond te gooien.
Omgeving:
Hij woont bij zijn moeder.
Hij gaat naar school in Dominiek Savio Instituut in Gits.
Zijn familie is voor hem heel belangrijk.
De prototypes werden uitgetest in het ergolokaal van het secundair in Dominiek Savio.

De begeleiding van Dominiek Savio geven Kjell eten. De ergotherapeut van Kjell was dan ook super enthousiast over ons eerste prototype.

Occupatie: De begeleiding geeft Kjell eten bij een uitstap met behulp van ons hulpmiddel.
Bij het uittesten van de prototypes positioneerde de ergotherapeute zich zoals ze zou staan om hem eten te geven. Ze vond het heel praktisch dat het verstelbaar is. Het zou het handelen vergemakkelijken, omdat ze niet meer zo ver moet reiken om aan het eten te kunnen.
Relatie tussen persoon en activiteit: Kjell moet zoals iedereen eten. Kjell kan niet zelfstandig eten.

Relatie tussen persoon en omgeving: De begeleiding en zijn familie helpen hem bij zijn dagelijkse activiteiten.
Relatie tussen omgeving en activiteit: Doordat Kjell niet zelfstandig kan eten, geeft de begeleiding hem eten. Met ons hulpmiddel is het voor hen veel gemakkelijker om Kjell eten te geven. Ze hebben alles wat ze nodig hebben om hem eten te geven onmiddellijk bij de hand.

We zouden nog enkele aanpassingen moeten doen om het nog wat steviger te maken, zodat het potje minder wiebelt in de houder en zodat Kjell ook minder op zijn ongemak is om iets omver te gooien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten